Antara bahan-bahannya :
- Ikan basah, tidak boleh pakai ikan kering@ikan masin ya
- Bawang putih 5 ulas
- Bawang merah 2 ulas
- Halia
- 1 batang serai
- Buah keras 6 biji, mau senang beli yang sudah sedia terbuka.
- Sedikit kunyit
- Asam Jawa
- Sedikit garam, ajinamoto@gula.
- Sedikit minyak.
- Aluminium foil@daun pisang lagi bet.
- Bersihkan dulu itu perut ikan, kalau malas beli ikan yang besar dipasar lepas tu minta tolong dia bersihkan perutnya.
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan buah keras sehingga hancur.
- Kemudian titik serai
- Setelah itu keluarkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam mangkuk dan campurkan sedikit kunyit, asam jawa, minyak, garam dan ajinamoto@gula.
- Kacau semua bahan-bahan tadi sehingga sebati.
- Kemudian letakkan bahan-bahan tadi ke atas ikan yang telah dibersihkan.
- Untuk memudahkan kerja, sediakan terus aluminium foil kemudian lumurkan bahan-bahan tadi ke atas ikan di atas aluminium foil.
- Siap sudah untuk di bakar.
terliur la pulak ummi ummar tgk nie...hehehe..nak kna try la cenggini..=)
ReplyDeletehehehe...cubala ya ummi ummar, pas tu share mcm mana jadinya.
ReplyDelete