Bahan-bahan:
- Ikan putih@merah@apa2 ja..basong? bolehka ya? cuba ja la...
- Halia
- Serai 1 batang (optional)
- Bawang putih
- Bawang merah
- Sedikit kunyit
- Sedikit asam jawa
- Garam dan ajinamoto@gula
- Sos tiram (optional)
- Sedikit minyak masak
- Bersihkan ikan kemudian letak sedikit asam jawa, kunyit garam dan ajinmoto.
- Ketepikan ikan tadi.
- Hiris halia, bawang putih dan bawang merah untuk ditumis.
- Panaskan minyak, kemudian tumis semua bahan-bahan yang telah dihiris itu tadi.
- Kemudian masukkan sedikit sos tiram, kalau tidak suka atau tiada itu sos nda payahla letak kan..
- Tuang bahan-bahan yang telah ditumis itu ke dalam ikan yang sudah dibersihkan tadi. Dan letakkan dalam bekas untuk stim. Loyang pun boleh...
- Serai yang dititik tadi masukkan dalam perut itu ikan..
- Panaskan periuk untuk stim ikan, kemudian naikkan la ikan tadi...nda payah letak air ya.
- Bila distim air akan sendiri terkumpul dalam loyang ikan tadi.
- Kalau suka makan cili, taburlah cili bulat atas ikan tadi.
p.s : Kalau makan baca bismillah..nnt tertelan tulang ikan
nnt nk try la..tima kasih ustazah
ReplyDeletesapa suka masak, mestilah berani mencubakan jaja...
ReplyDelete