Tuesday, November 2, 2010

minggu ke 38....


Hari ni, mama fiyan mau ke klinik for routine check up lagi....
Kalau tengah tunggu hari ni, mmg tiap minggulah kena pi klinik...

demi kesihatan bb dlm kndgn n kshtn diri sndr mestilah kuatkan diri pi klinik.
lagipun, sebenarnya tidak sabar menanti kehadiran orang baru dalam keluarga Ridwan Faisal ni..

Keadaan Janin : 

Pada saat ini bayi Ibu akan memiliki berat sekitar 2.8-3 kg dengan panjang total 47 cm. Lingkaran kepala dan lingkaran perut bayi Ibu memiliki ukuran yang sama. Verniks kaseosa hampir seluruhnya menghilang dari tubuh bayi Ibu saat ini.

 

Keadaan Ibu : 

Pengukuran simfisis pubis sampai bagian atas rahim mencapai 36-38 cm saat ini. Kerana janin yang sudah cukup bulan, Ibu dapat merasakan pergerakannya lebih kerap. Umumnya Ibu hamil pada minggu terakhir tidak akan bertambah besar. Kontraksi palsu akan semakin sering terasa. Doktor juga akan mengevaluasi kadar zat besi pada tubuh Ibu. Jangan sampai Ibu mengalami anemia mudah lelah dan dikhawatirkan tidak akan kuat saat bersalin nanti.

info ni mama ambik dari internet ja...

5 comments:

  1. bestnyer menanti si cumil....
    mama fiyan kene jaga diri baik k...

    ReplyDelete
  2. masa pregnantkan cikOni hari tu, hari² mengadap info fasal perkembangan baby ni, esok-esok anak nombor dua taktau lagi macam mana. hehe.

    ReplyDelete
  3. hahaha...semuanya jadi x sabar kan!

    ReplyDelete
  4. hihi..makin terasa debaran nk menyambut baby baru kan.. saya doakan semuanya selamat dan dipermudahkan yer..aminn.

    ReplyDelete
  5. wow...mamafiyanfaaez mmgdah tunggu masa ye...mamasue masih awal...2nd trimester...baru nak masuk 6 bulan...tp perut ni dah membesar betul...jln pun dah senget2...

    ReplyDelete