Ini menu untuk semalam, sayur bayam rebus, sambal tomato goreng, ayam goreng dan tauhu goreng. Semuanya serba goreng, jadi sayur mestilah rebus kan. Yang penting papa suka makan. So, entri kali ni sebenarnya mau cerita pasal resepi sambal lada tu...
Bahan-bahannya:-
(ini untuk kuantiti yang agak banyak ya, berhari-hari boleh makan, tahan selama seminggu @ lbh lagi seminggu kalau diletak dalam peti ais)
- 10 ulas bawang putih, lagi banyak lagi bagus.
- 5 ulas bawang merah
- 3 biji bawang besar
- Cili padi (ikutlah kuantiti yang disukai, kalau suka pedas bnykla cilinya kalau tidak kurangkanlah)
- 8 biji tomato (suka masam, lebihkanla tomatonya, tapi lebih baik jangan terlalu banyak coz ada juga bawang besar tu.
- Sedikit belacan
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Minyak
- Pi pasar beli dulu semua bahan-bahannya.
- Kemudian blander cili padi tu sampai hancur bijinya.
- Masukan bawang putih, bawang merah, bawang besar dan tomato. Blander sekali dengan cili tadi sampailah hancur.
- Kemudian masukkan belacan.
- Panaskan minyak, kemudian masukkanlah bahan-bahan yang telah diblander itu tadi.
- Kemudian letakkan sedikit garam dan gula mengikut citarasa sendiri.
- Apabila memasak sambal lada ini, gunakanlah api yang perlahan. Api yang kuat menyebabkan sambal itu menjadi tidak sedap.
- Bila kelihatan minyak kurang, tambahkanlah sedikit lagi. Masaklah lada ini dalam setengah jam atau lebih dan api mesti perlahan.
- Masaklah sehingga kering tapi jangan hangus ya.
Petua : Kalau nda mau sakit perut, cili padi hendaklah diblander dengan tangkai-tangkainya. Mak saya yang bilang... dan ternyata betul
Simple ja..
No comments:
Post a Comment