Bahan-bahannya :
- Mee goreng kering (disabah ja ada)
- 4 ulas bawang putih (saya memang suka pakai bawang putih dari bawang merah)
- 1 ulas bawang merah.
- Kicap manis
- Sedikit garam
- Sedikit ajinamoto (seperti biasa, boleh pakai gula)
- Sedikit gula
- Sedikit minyak
- Air mendidih
- Masak air diperiuk sampai mendidih, kemudian masukkan mee kering tadi.
- Kemudian, bila mee itu sudah masak, angkat dan toskan (mau tau masak, angkat 1 helai kemudian makan sedikit. Jgn terlalu lembut..nanti tidak sedap).
- Tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga hancur.
- Panaskan kuali dulu kemudian baru masukkan sedikit minyak.
- Bila minyak sudah panas, masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk itu tadi.
- Bila bawang sudah wangi dan keperang-perangan masukkan mee tadi, kemudian terus letakkan kicap, garam, ajinamoto dan sedikit gula pasir.
- Api biar sederhana, kemudian kacau mee tadi. Jangan kacau banyak kali nanti mee hancur. Bila sudah sebati biarkan seketika.
- Sekiranya, kicap tadi belum sebati masukkan sedikit air panas bekas rebusan mee itu tadi.
- Ratakan la kicap tadi dengan mengaul mee itu.
- Sudah siap, boleh sudah makan...
alahai.. seronoknya ada org masakkan.. akak pindah ke sini lah... hehehee
ReplyDelete