Bahan-bahannya :-
- 4 biji telur ayam (kalau pi pasar Tawau, beli telur di gerai 64, kalau nda silaplah)
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- Bawang besar (Kalau suka, letaklah. kalau tidak ada pun tidak apa)
- Cili padi 6 bij (tidak payah kasih tumbuk atau kasih pecah)
- Air asam
- Sedikit minyak, garam dan ajinamoto (tidak makan pakailah gula)
- Cuci telur terlebih dahulu baru pecahkan ke dalam mangkuk.
- Pukul telur sehingga kembang.
- Masukkan sedikit garam, kemudian pukul bersama-sama telur tadi.
- Panaskan minyak dikuali, kemudian goreng telur dadar tadi.
- Ketepikan telur yang telah dimasak tadi.
- Panaskan lagi sedikit minyak, kemudian tumis bawang putih, merah dan bawang besar tadi.
- Sesudah itu masukkan air asam tadi, ikut suka hatilah...pandai-pandai adjust.
- Masukkan sedikit garam, ajinamoto dan lada dalam keadaan bulat.
- Biarkan mendidih agak lama dan kelihatan minyak sudah naik ke atas air asam itu, maka masukkanlah telur dadar yang telah dipotong panjang atau terpulangla kepada anda.
simple ja...
ala... mana gambonye kak?? hehehe.. nnt kalo letak resepi letak gambo ek... br terliur sket.. br semangat nk cuba.. hihi
ReplyDeletetadi, tgh masak teringat mau ambik gmbr, terlampau lapar sampai lapar ambik gmbr ba..tinggal kuah ja, baru teringat..hehehehe
ReplyDelete