Friday, July 9, 2010

Peria

Kemarin tengah meeting pendaftaran dan msk, duduk dekat dengan Fara. Boraklah sambil dengar pengerusi berucap. Tiba-tiba dia sebut pasal kerabu peria...almaklumlah antara kawan-kawan kami, kami berdua ja gila makan makanan pahit macam tu. Tapi kemarin makan tengah hari dengan Sabrina dan Sute di atas pasar gantung depan servay, boleh ja Sabe makan peria... Dia cakap, nda pahit ini peria kak, manis-manis pahit, saya pun rasalah..mmgla rasa peria begitu.

Berbalik kepada cerita peria dengan Fara tadi, dia teringin sangat makan kerabu peria macam dekat rumah Irwan time dia kenduri pindah rumah baru hari tu. Saya pun tanyalah apa bahan-bahannya. Dia bagitau ada mangga, bawang, ada pedas-pedas sikit dan ada peria la...

oooo...Petang kemarin, balik dari kerja saya pun singgah tepi Yong Song beli sayur peria, inlah peria itu..belum lagi dibuat kerabu. Belum pasti lagi bah resepinya...


coz, belum pasti lagi macam mana mau buat kerabu peria, so baik kita cari khasiat peria dulu ya...:

Rupanya menggerutu, rasanya pula pahit tetapi peria sebenarnya sejenis sayuran yang mempunyai sumber vitamin yang baik. Selain rendah kalori dan berfiber tinggi, peria mengandungi vitamin B1, B2, B3, C, magnesium, asid folik, zat besi, fosforus dan manganese.


Mungkin anda pernah terdengar bahawa peria baik untuk mereka yang menghidap penyakit diabetes atau kencing manis. Ini ada kebenarannya kerana peria mengandungi konstituen-phyto unik yang disahkan boleh member kesan hypoglysemik yang dipanggil charantin.

Selain itu terdapat juga satu kompaun seperti insulin dikenali sebagai polipeptid P yang diberikan kepada pesakit diabetik sebagai pengganti insulin.

Peria juga dikatakan mempunyai khasiat perubatan lain, antaranya mengubati penyakit taun di peringkat awal, meningkatkan tenaga dan stamina, baik untuk mata, membersihkan dan memperbaiki hati yang bermasalah akibat minum alcohol, membina system imun, mengatasi masalah buasir dan sebagainya.

Tip mengenai peria:

• Pilih peria yang belum masak dan masih keras

• Elak membeli yang telah bertukar warna kekuningan atau menjadi lembut. Peria yang masak lebih pahit rasanya.

• Simpan peria di bahagian sayuran dalam peti sejuk untuk mengelaknya daripada cepat masak dan menjadi lebih pahit.

• Untuk mengurangkan rasa pahit, rendam peria di dalam air garam kira-kira setengah jam sebelum memasaknya.

• Peria kecil lebih pahit berbanding yang besar.

• Jangan makan terlalu banyak peria dalam sehari kerana ia akan menyebabkan sakit perut atau cirit-birit.

• Jika buat jus peria, campurkan dengan madu, jus lobak merah atau epal agar lebih sedap.

sumber : internet

p/s : utk fara : memang sesuailah untuk kita makan coz kita kan ada history diabetes... hehehehe

4 comments:

  1. peria mmg baik utk kesihatan.. tp rasanya tu la yg buat org xmo mkn peria termasuklah sy

    ReplyDelete
  2. mmg pahit tu mira, tapi kakak suka makan. hehehehe

    ReplyDelete
  3. macam pernah baca artikel ni...dalam majalah RASA...

    ReplyDelete
  4. khasiat peria tu, mmg copy dari internet pun..

    ReplyDelete