Bahan-bahannya :
- Jagung manis ( kalau pi pasar beli yang rm2.00 sebungkus tu biasanya ada 4 tongkol)
- Sayur-sayuran seperti lobak, daun sup, kucai, kubis dan sebagainya. (kalau nda suka makan sayur, nda payah letak pun boleh juga)
- Telur sebiji
- Sedikit tepung gandum
- Bawang putih 4 ulas
- Bawang merah 2 ulas
- Serbuk lada putih (remica, bahasa bugisnya)
- Garam secukup rasa
- Ajinamoto sedikit sahaja. (kalau tak letak, pandai-pandailah adjust rasanya ya pakai gula)
- Minyak untuk menggoreng
- Hiris jagung dengan halus. Kalau sudah habis dihiris jangan terus buang, parut pisau anda ke badan tongkol jagung itu, untuk mengeluarkan isi jagung yang masih ada dalam tongkolnya.
- Setelah itu, tumbuk ataupun blander jagung tersebut dengan bawang putih dan bawang merah sehingga hancur, jagung tidak perlulah terlalu hancur.
- Masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong kecil ke dalam jagung yang telah di tumbuk tadi.
- Letakkan lada putih@remica, garam dan ajinamoto secukup rasa, gaul bersama dengan jagung yang telah ditumbuk bersama-sama dengan bawang itu tadi.
- Pecahkan sebiji telur dan campur bersama dengan bahan-bahan tadi, gaul sehingga sebati.
- Kemudian, bolehlah letakkan tepung gandum, sebatikan ia seperti mana membuat cucur.
- Siap untuk digoreng.
p/s : Selamat Mencuba...Jaja, Fara, Rini, Shifa dan kawan-kawan lain. (kawan-kawan bugis pasti sudah tahukan)
Rashid pun suka makan ni. Tapi aku nda pena masak, mama'nya selalu buat utk dia.. hihihihihi
ReplyDeleteThank u for the res, nanti aku try
sedap mkn dgn lada kicap jg sheera...
ReplyDeletehi..nice blog..dulu time d tawau auntie saya slalu masak ni..em,bulih tanya ckit? kalau pakai tepung beras bulih jd ranggup ka?
ReplyDelete